annons
Hem » Notiser » Turkisk chaufför ertappad med fjärrstyrd färdskrivare

Turkisk chaufför ertappad med fjärrstyrd färdskrivare

Norska Statens vegvesen satsar än mer på att hålla koll på den tunga trafiken. Tyvärr är det för många som fuskar och tar onödigt stora risker för övrig trafik, berättar man i ben artikel i vg.no. Som exempel berättar man historien om ett turkiskt trailerekipage, tvåaxlad Renault trailerdragare med treaxlad kapelltrailer, som stoppades vid trafikstationen vid Akershus nu i juni.

Chauffören hade enligt dokumenten kört från Istanbul med ”keramiska plattor”, men fordonet var tomt när det stoppades i Akershus. Vegvesenets kontrollanter fattade misstankar och de stärktes när de kollade färdskrivaren som verkligen inte hade registrerat 320 mils körning, vilket det är från Istanbul till Akershus.

Kontrollanterna grävde djupare i fordonets teknik och kunde snart nog konstatera att färdskrivaren registrerat strömavbrott ett antal gånger under resan. De fortsatte följa kablaget och kunde konstatera att ett extra kretskort var fastlött vid hastighetsgivaren på växellådan. Via kretskortet kunde chauffören fjärrstyra när färdskrivaren skulle få information om körning eller när den skulle luras att fordonet som stilla.

– Det var avansert juks som er veldig vanskelig å avdekke, sa seniorinspektören Bjørn Uno Rogneby, vid fackgruppen Romerike i Statens vegvesen Region ost till vg.no.

Han påpekar att det hela är direkt livsfarligt då det betyder att en uttröttad chaufför är med i trafiken och att det utsätter övriga trafikanter för stora risker. Dessutom snedvrider det konkurrensen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*