annons
Hem » Artiklar » Tvetydigt budskap om mobilkoll

Tvetydigt budskap om mobilkoll

Länsförsäkringar har låtit undersöka hur ofta lastbilschaufförer tittar på sin telefon under färd. Resultatet visar att en lastbilschaufför i genomsnitt tittar på sin mobiltelefon 3,3 gånger per timme. I ett pressmeddelande om undersökningen lägger Länsförsäkringar stor vikt vid det olagliga att använda mobiltelefonen under färd. Dagspress har också refererat till pressmeddelandet och dragit slutsatsen att undersökningen visar på hur ofta lastbilsföraren bryter mot lagen.

Ingenting i undersökningen visar dock på något olagligt beteende. Frågan som ställdes var: Hur många gånger per timme uppskattar du att du tittar på din telefon under körning en normal arbetsdag?

Det finns ingenting i lagen som förbjuder en chaufför att titta på sin mobil exempelvis för att se vem det är som ringer eller att uppdatera sig om nästa sväng i det fall man använder mobilen som navigator.

– Vårt syfte var aldrig att hänga ut en viss yrkesgrupp eller så utan det var att visa på faran i att släppa vägen med blicken om så bara för någon sekund, säger Anders Wallstenius, motorspecialist på Länsförsäkringar till Trailer.se.

Trots att Länsförsäkringar på flera ställen skriver om att ”knappa” på sin mobil eller liknande i pressmeddelandet var inte detta fokus för undersökningen enligt Anders Wallstenius.

Det Länsförsäkringar vill belysa ett beteende i trafiken som i västa fall kan få långtgående konsekvenser. I en hastighet av 40 kilometer i timmen hinner man rulla 22 meter på 2 sekunder.

– Det kan hända mycket på dessa meter och sitter man dessutom i en tung lastbil kan skadan bli stor om något oförutsett sker, säger Anders Wallstenius.

De som tolkat undersökningen som att det skulle röra sig om något olagligt beteende har misstolkat budskapet enligt Anders Wallstenius.

Den lastbilschaufför som tittar på mobiltelefonen mer än tre gånger per timme är i alla fall i gott sällskap. Länsförsäkringars motorspecialist erkänner att det kan hända att han själv också tittar på mobilen eller annan kommunikationsutrustning fler än tre gånger per timme.

– Jag är inte mer än människa. Visst kan det hända absolut. Det kan vara att man tittar på GPS:en eller kollar radiokanalen, säger Anders Wallstenius.

 

Anders Wallstenius erkänner att det kan hända att han själv också tittar på mobilen eller annan kommunikationsutrustning fler än tre gånger per timme.
– Jag är inte mer än människa. Visst kan det hända absolut, säger han.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*