annons
Hem » Notiser » TYA och Åkeriföretagen lär ungdomar om transportbranschen

TYA och Åkeriföretagen lär ungdomar om transportbranschen

Framtiden finns bakom nästa kurva – vad händer när unga möter transportbranschen i Västerås?

Den 21:a Oktober 2016 samlas elever och lärare på Edströmska gymnasiet i Västerås för ett spännande och inspirerande kunskapsbaserat event. Elever lagspelar dessutom i Movin´Movin´! Ett spel som beskrivs som ett nytt och roligt retrospel baserat på så kallat storylined minigames – en serie småspel beskrivande resan hur exempelvis en produkt tar sig från att vara en råvara på ett fraktfartyg till att finnas på en hylla i en butik där du bor. Det krävs en massa olika människor för att lyckas med det!

Det som en gång började som en idé från ungdomar själva i hur man skulle kunna lära sig mer om transportbranschen har idag vuxit till ett helt koncept.

– På sajten och i verkligheten möter vi årligen många unga som är stressade inför gymnasievalet och framtiden. Vi ser en tydlig koppling till att unga inte fått utforska framtidsvalen och arbetsgivare tillräckligt under grundskolan och att många inte har dessa möjligheter på hemmafronten.

Eleverna i Säffle jobbar med framtidens transportlösningar.

Eleverna i Säffle jobbar med framtidens transportlösningar.

Att bjuda in till ett studiebesök som möter skolans kursmål och samtidigt kunna ge unga en inblick i transportbranschen är något som emottas oerhört positivt av både lärare, elever och yrkesvägledare som vi har kontakt med inför vårt besök, säger Rebecca Bergman på Ungdomar AB som i Movin samarbetar med TYA.

– Movin är ett unikt sätt att introducera unga till arbetslivet och transportbranschen. Transporter är ju navet i vårt samhälle och för att kunna rekrytera dit behöver ungdomar lära sig mer och få möjlighet att förstå olika yrkesroller redan i unga år. Att skapa intresse och förståelse och kunna inspirera tjejer och killar att söka sig dit är jätteroligt, säger Elaine Brun, projektledare på TYA.

Spelet vänder sig till dem som är 10-15 år och är utvecklat av StickyBeat som vet hur ungdomar spelar och vad som gäller. TYA samarbetar även med Ungdomar AB som arbetar med exempelvis We_Change – Sveriges största gymnasiesatsning för hållbar utveckling.

Edströmska gymnasiet i Västerås är ett av de värdgymnasier som erbjuder transportutbildningar som företagen efterfrågar där en stadig grund ges för möjligheten att arbeta och läsa vidare på högre studier. Utbildning idag för imorgon.

Kort om bakgrunden

Fungerande transporter är en kugge i hela samhällsekonomin och rymmer en hel del intressanta yrkesgrupper som sträcker sig allt ifrån ingenjörsroller, trafikledare- och planerare till mekaniker och yrkesförare. Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) tillsammans med Sveriges Åkeriföretag bjuder in skolor till ett interaktivt studiebesök som ger era elever möjlighet att aktivera sig kring studierelevanta frågor kopplat till samhälls-, miljö och arbetsmarknadskunskap i ett sammanhang där de också får möjlighet att förstå och lära sig om yrkesroller i en samhällsviktig bransch.

Vad som sker på plats för eleverna

● Får lära sig om transportnäringens betydelse för samhället.
● Aktiveras kring frågan vad man kan göra för att branschen ska bli jämställd, miljövänlig och hållbar
● Utforska ett eventuellt gymnasie- och yrkesval genom besök på skolan och möta dess elever och lärare.
● Träffa olika sorters transportaktörer ex från taxi, hamn, flyg, däck, petroleum, terminaler och lager, miljötransporter (ex olika former av renhållning), truck och maskin och åkeri.

Ett urval av eleverna kommer att delta i den interaktiva tävlingen med chans att vinna 10 000 kr till klassen. Genom Appen Movin kommer eleverna lära sig om hur en vara kommer till affären från början till slut – allt på ett roligt och lärande sätt. Eleverna i åldrarna 10-15 år får möjlighet att planera, räkna, sköta säkerheten, värna om miljön, köra och lösa diverse utmaningar tillsammans med sina lagkamrater. Samhällskunskap, Arbetsmarknadskunskap, Matematik och Teknik blandas.

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*