annons
Hem » Artiklar » Unga yrkesförare tävlar i Malmö

Unga yrkesförare tävlar i Malmö

På torsdag är det dags för den spännande skoltävlingen i transportteknik för unga yrkesförare. Deltagarna kommer från gymnasieskolornas fordonsprogram, inriktning transport i södra Sverige. Tävlingen i Malmö är den första av fem regiontävlingar där vinnarna från varje region går vidare till Yrkes-SM som i år hålls i Umeå den 14-16 maj.

Intresset för TYA:s tävlingar har under många år varit stort i hela landet. Elever från ett 50-tal av landets gymnasieskolor deltar varje år. Tävlingarna speglar en yrkesförares vardag och innehåller såväl praktiska moment som precisionskörning med lastbil och truck liksom teoretiska moment av varierande slag. Varje regiontävling samlar cirka 20 tävlande.
    
    Utöver tävlingarna anordnas flera spännande aktiviteter där det nya för i år är eventet för inbjudna högstadieelever. Eventet är tänkt som ett interaktivt studiebesök kring temat ”Transport och samhället”, där representanter från gymnasieskolans transportutbildning tillsammans med lokala företagare och organisationer med anknytning till transportbranschen visar upp sina verksamheter.
    
    Arrangör är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som är en paraplyorganisation med både arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn som medlemmar.
    
    – Transportbehovet ökar ständigt, därmed också behovet av kompetenta medarbetare i transportbranschen. Satsar man på att utbilda sig till yrkesförare finns det mycket goda förutsättningar att få jobb. Vi ser gärna att fler kvinnor blir yrkesförare, att fler ser möjligheterna i ett
    självständigt och spännande arbete, säger Bill Rehn, vd i TYA, i ett pressmeddelande.
    
    Huvudsponsor är Volvo Lastvagnar som tillsammans med Still Sverige AB ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon:
    
    – Vi är mycket positiva till aktiviteter som inspirerar unga människor till ett bra och spännande yrkesval, samtidigt som det ger transportbranschen välutbildade förare med respekt för både trafiksäkerhet och miljö. Bra förare är avgörande för åkeriernas lönsamhet och vi är övertygade om att TYA:s tävlingar för unga blivande yrkesförare på sikt också bidrar till att göra yrket attraktivt, säger Jan Strandhede kommunikationsansvarig på Volvo Lastvagnar Sverige.
    
    Övriga sponsorer som bidrar till genomförandet av tävlingarna i transportteknik är: Trygg-Hansa, Eco2trainer, EMV Utbildning samt Malenagymnasiet.
    
    Tävlingen äger rum vid Framtidsgymnasiet, Strömgatan 13 i Malmö, klockan 09.00 till cirka 17.00 den 27 mars.
    

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*