annons
Hem » Notiser » Upprop för att belysa riskerna för blåljuspersonal

Upprop för att belysa riskerna för blåljuspersonal

Den 26 april 2016 inträffade en lastbilsolycka på E6 vid Saltkällemotet vid Munkedal i Bohuslän. Brandmannen Krister Karlsson deltog i räddningsarbetet där vägen spärrades av men en fil lämnades öppen. En 70-årig bilist missade alla varningssignaler och körde i full fart in i området där han kolliderade med en brandbil och en privatbil innan han körde på Krister som tyvärr omkom i olyckan.

Bilisten som är en pensionerad yrkeschaufför skyllde på att bromsarna inte fungerade och hävdar att han såg blåljusen på långt håll, men inte kunde få stopp på bilen.

Uddevalla tingsrätt köpte inte hans påstående utan dömde honom till villkorlig dom och dagsböter, som uppgick till 11.200 kronor.

Så här skriver tingsrätten i sin dom:

”Varför han inte lyckats bromsa ner farten när han väl var på väg in i olycksområdet är okänt, men en sannolik förklaring är som han själv antytt att han drabbats av stress och dödsångest vilket satt ned hans förmåga att handla riktigt och rationellt”,

”Han är tidigare ostraffad och det saknas anledning att befara att han kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Mot denna bakgrund och då varken brottens straffvärde eller art förhindrar detta ska påföljden bestämmas till villkorlig dom i förening med dagsböter”.

– Jag har haft svårt att släppa detta. Påföljden känns inte rimlig. Straffen måste skärpas, säger Marina Jorqvist som var sambo med Krister till aftonbladet.se.

Hon har nu startat ett upprop för att uppmärksamma blåljuspersonalens riskfyllda arbetsmiljö. Hon gör detta tillsammans med blåljuspersonal och deras mål är att få till en lagändring.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*