annons
Hem » Artiklar » Utbildning för blivande timmerbilschaufförer stoppas

Utbildning för blivande timmerbilschaufförer stoppas

Trots att efterfrågan på timmerbilschaufförer är stor från branschen får Ryssbygymnasiet i Småland inte starta en utbildning med fokus just på timmerbilschaufförer. Enligt tidningen Smålänningen sade Skolinspektionen nej till utbildningen bland annat efter att Ljungby kommun uttryckte oro över att den egna transportutbildningen vid Sunnerbogymnasiet skulle bli lidande. Kommunen är rädd att man på sikt skulle behöva avveckla sin egen utbildning. Ryssbygymnasiet har överklagat beslutet.

– Vi skulle starta en unik utbildning med skoglig nisch, och är man inte skogligt intresserad så väljer man Ljungby, säger Ryssbygymnasiets vd Christina Haraldsson till tidningen Smålänningen.

Ett av kommunens argument är att det inför nuvarande läsår endast fanns 12 förstahandssökande till transportutbildningen på Sunnerbogymnasiet. Bara en liten minskning skulle göra det svårt att hålla bredd och kvalité menar kommunen. Ryssbygymnasiet skulle dock inte enbart konkurrera om elever i kommunen. Skolan har riksintag så ansökande elever skulle komma från hela landet enligt Christina Haraldsson.

I överklagan till Förvaltningsrätten ställer branschorganisationerna samt skogsbolagen Vida och Södra sig bakom Ryssbygymnasiet, liksom Region Kronoberg.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*