annons
Hem » Notiser » Utländska lastbilar utpekas som riskfaktorer i Norge

Utländska lastbilar utpekas som riskfaktorer i Norge

Norska polisen har stora problem med utländska lastbilar som inte är utrustade för norska vägar, särskilt inte vintervägar.

– Det finns inga norska fordon vi har haft problem med, men utländska trailerdragare och trailers med dålig däckutrustning är ett problem, säger Operations Manager Karl-Erik Thomassen i Troms polisområde till vg.no och hänvisar till flera tillfällen då utländska lastbilar orsakat incidenter och trafikstockningar i Troms.

– Vi har gått ganska hårt fram när det gäller tung trafik, fortsätter Thomassen. Vi har noterat registreringsnummer för de ekipage vi stoppat och informerat förarna om att de får körkortet indraget om de blir inblandade i en olycka och inte har kedjor när väglaget kräver det.

Det norska lastbilsförbundet riktar kritik också mot norska transportköpare som väljer utländska operatörer med dålig säkerhet för sina frakter.

– Vi vill rikta sökarljuset på norska transportköpare som tror att de kan avstå från sitt ansvar när de väljer oseriösa utländska transportföretag. Särskilt när de använder ekipage som inte är lämpliga för norska vägar, säger advokat Frank Lauritz Jensen från Norges lastbilsägarförbund till vg.no, och tilläggger: ”Som samhälle kan vi inte acceptera att någon tar in vinster och åsidosätter andras säkerhet. De köper transporttjänster som helt enkelt är dödfällor för andra.

 

 

En kommentar

  1. När jag gjorde en resa till Bergen så var diskussionen på norska P3 om dessa ”förbannade utlänningen som alltid står i vägen”… Ordagrant så, kan någon tänka sig vilket ramaskri det skulle bli om det skulle vara en svensk radio kanal som uttryckt sig så? Norge är det föredöme i trafik säkerhet som Sverige en gång var.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*