annons
Hem » Artiklar » Utredning vill se tydligare styrning av trafikpolisen
Foto: Polisen väst

Utredning vill se tydligare styrning av trafikpolisen

En diger utredning som rör morgondagens kontroller på väg överlämnades idag till Regeringen.

– Vi ska ha ordning och reda på våra vägar där schysta villkor ska gälla för våra yrkesförare samtidigt som transporterna ska vara säkra och miljövänliga. Därför tillsattes utredningen om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg. Jag ser fram emot att ta del av utredningens förslag, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Den digra utredning, som lagman Catarina Barketorp, hållit i är på hela 447 sidor. En av de frågeställningar som utredningen skulle ta ställning till var om trafikpolisen skulle flyttas till en ny myndighet. Utredningens svar på den frågan är nej.

Utredningen anser att resurserna för framtidens kontroller av yrkestrafik ska ligga kvar hos Polismyndigheten och Transportstyrelsen. Men man föreslåratt den utvecklas genom en tydligare styrning och att resurserna för verksamheten inom yrkestrafikområdet beslutas av regeringen.

Utredningen anser också att det krävs en ökning av resurserna för att upprätthålla och utveckla en effektiv samlad kontrollverksamhet av bland annat yrkestrafiken.

”Vår bedömning är att det rör sig om ett hundratal tjänster inom Polismyndigheten och cirka 35 tjänster inom Transportstyrelsen. Även påverkan på övriga myndigheter i kontrollkedjan bör beaktas vid resurstilldelningen”.

Utredningen nämner ingen speciell ”övrig myndighet” i sammanfattningen, men en av de myndigheter som har en viktig roll vid komplexa utredningar om exempelvis manipulerade färdskrivare är ju åklagarmyndighet.  

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*