annons
Hem » Artiklar » Vägtransportpaketet: Obligatorisk hemresa kommer allt närmare
Om den liggande kompromissen blir ny EU-lag måste alla lastbilar i internationell trafik återvända till hemlandet var åttonde vecka.

Vägtransportpaketet: Obligatorisk hemresa kommer allt närmare

Kring årsskiftet togs ytterligare två steg mot att anta de förslag som följer den blå-gula linjen i EU:s Vägstransportpaket. Regelverket som nu håller på att ta form kommer att få stor betydelse för Sveriges åkare och chaufförer.

Den överenskommelse som nu kommit en bra bit på vägen innebär bland annat att morgondagens lastbilar i internationell trafik måste återvända till hemlandet var åttonde vecka och att kombitrafik ska omfattas av cabotagereglerna.

Efter det att företrädare parlamentet, ministerrådet och kommissionen manglade fram en kompromiss i mitten av december, så har också representanter för EU:s 27 regeringar godkänt denna i ett preliminärt ställningstagande.

– De regler som vi godkände idag är tydliga, rättvisa och genomförbara. De kommer att ge bättre arbetsvillkor och sociala förhållanden för förare, i ett yrke som måste bli mer attraktivt. Samtidigt skapar vi mer harmoniserade och mer stabila affärsvillkor för transportföretagen, sade Timo Harakka som är kommunikationsminister i Finland och som var ministerrådets ordförande fram till årsskiftet.

Nästa steg är att EU-parlamentets transportutskott ska rösta på tisdag i nästa vecka. En hel del talar för att de liggande förslagen går i mål, men en brasklapp är att företrädare för en del länder i östra Europa fått kommissionen att tillsätta en utredning om att titta på miljökonsekvenserna av en tvingande hemresa var åttonde vecka. Även om detta kan ses som en dimridå så är detta ett bevis på att de inte tänker ge sig utan strid.

I Trailer 2 som kommer till prenumeranterna idag och till tidningsbutikerna på tisdag i nästa vecka har vi en uppmärksammat Vägtransportpaketet i ett utförligt block.

Här ger John Woxström, internationell expert på Sveriges Åkeriföretag samt Sveriges två ledamöter i EU:s transportutskott Johan Danielsson (S) och Peter Lundgren (SD) sin syn på de resultat som uppnåtts så här långt och kommentarer inför den slutspurt som nu väntar.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*