annons
Hem » Notiser » Vägunderhållet har försummats i många år

Vägunderhållet har försummats i många år

I går rapporterade vi om att Trafikverkets mål för vägunderhåll inte är att alla vägar ska vara felfria. Den samhällsekonomiska nyttan går före. Vi bad Ulrika Honauer, avdelningschef på Vägsystem, Underhåll att förklara närmare. Hon konstaterar att politikerna helt enkelt inte gett Trafikverket tillräckligt med pengar.

– I snitt har de anslag vi får inte ökat på 25 år. Ramarna har varit ganska konstanta. Det gör att vi inte kan åtgärda alla brister i den takt vi vill, säger hon.

Enligt Ulrika Honauer har vägunderhållet försummats under många år och hon förstår dem som är missnöjda med hur det ser ut ute i landet. Trafikverket gör sina prioriteringar 12 år i taget. Man gör en helhetsbedömning och då landar fokus på de högtrafikerade vägarna vilket gör att lågtrafikerade vägar får stå tillbaka.

– Vi kommer att få mer pengar de kommande åren men inte ens detta räcker så vi har efterfrågat ytterligare anslag, säger Ulrika Honauer.

Hon poängterar dock att man aldrig snålar med trafiksäkerheten. Skulle vägunderhållet äventyra säkerheten går man ut och gör akutåtgärder.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*