annons
Hem » Notiser » Världens längsta vägtunnel byggs i Norge
Första sprängningen inför bygget av världens längsta underjordiska vägtunnel. Foto: Statens Vegvesen

Världens längsta vägtunnel byggs i Norge

Startskottet har gått för bygget av vad som kommer att bli världens längsta och djupaste underjordiska vägtunnel. Naturligtvis sker detta i Norge där vägsträckor inte sällan är ytterst spektakulära. Det handlar om en tunnel på E39 norr om Stavanger. När bygget står klart 2026 kommer man ha byggt 58 kilometer vägtunnel med en lägsta punkt 392 meter under vattenytan. Huvudtunneln blir 2 x 26,7 kilometer lång.

Enligt norska Statens Vegvesen byggs tunneln för att skapa en färjefri trafik mellan Kristiansand och Trondheim och sänker restiden mellan Bergen och Stavanger med 40 minuter.

Startskottet som gick i torsdags förra veckan gäller bygget av en två kilometer lång transporttunnel för tunnelmassor som även ska användas som ventilationsschakt. Denna kommer att ta ett år att bygga.

Statens Vegvesen har ännu inte tilldelat samtliga kontrakt på bygget. Det första – och ett av de minsta – har i alla fall tilldelats NCC och är på ett värde av 184 miljoner norska kronor (drygt 186 miljoner SEK). Det tekniskt sett svåraste kontraktet ligger på över 3 miljarder NOK. Utöver detta ligger det även ett kontrakt om 2,8 miljarder NOK och ett om 2,7 miljarder på bordet. Totalt har kostnaden för bygget beräknats till 16,8 miljarder norska kronor.

I samband med den första sprängningen hölls en ceremoni där bygget liknades vid månlandningen 1969 då Neil Armstrong yttrade de bevingade orden ”ett litet steg för människan, ett stort steg för mänskligheten”. Då är det bara till att hoppas att projektet framöver inte kantas av samma problem som vid bygget av Hallandsåstunneln – ett projekt som dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann jämförde med just en månfärd. Ett tunnelbygge på i jämförelsevis blygsamma 17,4 kilometer som tog 18 år längre än planerat att bygga och kostade 11 gånger mer än budgeterat.

Tunneln ger en färjefri vägtrafik mellan Kristiansand och Trondheim Illustration: Statens Vegvesen

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*