annons
Hem » Artiklar » Vätgaslastbil rullar snart i Schweiz

Vätgaslastbil rullar snart i Schweiz

Hyundai har presenterat en vätgasdriven lastbil som från nästa år kommer att sättas i kommersiell trafik i Schweiz. Lastbilen är en del av projektet Hyundai Hydrogen Mobility. Projektet har Hyundai startat tillsammans med H2E vilket är ett partnerskap av schweiziska företag inom så kallat grön vätgas.

Enligt ett pressmeddelande från Hyundai vill företaget med detta ta sig in på den europeiska marknaden för miljövänliga lastbilar. Tanken är att verksamheten i Schweiz så småningom ska expandera till andra länder i Europa. Primärt siktar Hyundai på att etablera sig i Tyskland, Holland, Österrike och Norge.

Hyundai räknar med att kunna leverera 50 vätgaslastbilar till Schweiz under 2020. 2025 ska siffran vara uppe i 1600 lastbilar. Dessa kommer att hyras ut till företag inom H2E i första hand, men senare även till andra transport- och logistikföretag.

Lastbilen, kallad Hyundai H2 XCIENT Fuel Cell truck, har utvecklats efter Europeisk regelverk. Den har ett bränslecellssystem på 190 kW vilket ger 471 hästkrafter och en räckvidd på 40 mil. Att fylla tankarna kommer att ta cirka sju minuter.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*