annons
Hem » Artiklar » Vinterväghållningen, en öppen fråga

Vinterväghållningen, en öppen fråga

Trailers redaktion fortsätter att bevaka vinterväghållningen och föra en diskussion med Trafikverket om vilka krav man ställer på entreprenörerna. Just nu håller vi oss till situationen på E4 söder om Stockholm där vi fått in flera berättelser som samstämmigt ger underbetyg när det gäller halkbekämpningen på vissa sträckor. Dels handlar det om sena insatser och dels handlar det om stor skillnad mellan insatserna på olika sträckor och riskerna med oväntad halka efter att delar av vägsträckan halkbekämpats.

Vi hade frågan uppe med Trafikverkets pressjour den 16/12 då vi formulerade följande fråga: ”Klockan är strax efter 22, det har varnats för snö och fallande temperaturer i tre dygn. Det har snöat mycket måttligt i ett dygn och nu är temperaturen 2 minus. E4 vid Markaryd är hal. Det har inträffat två halkrelaterade olyckor och utländska lastbilar blockerar avfarter på grund av att de inte kommer upp i halkan. Är det entreprenören som inte följer Trafikverkets regler eller är det Trafikverkets regler som tillåter att detta är verkligheten?”

Den frågan har ännu inte besvarats. Vi fick dock en ursäkt i samband med att vi ställde motsvarande fråga gällande E4 och E6 detta veckoslutet.
– Jag har svårt att ge ett svar på vad som konkret har gjorts under söndagen, svarade Trafikverkets presskommunikatör Joanna Ljunggren. Jag vet att man nu är ute och halkbekämpar för fullt, men återkommer under morgondagen.
– Jag uppskattar att ni journalister liksom bilisterna och yrkeschaufförerna tar upp den här frågan, fortsätter Joanna. Ni är ju våra ögon och öron därute på vägarna.

En kommentar

  1. Gamla E 4:an mellan Stavsjö och Södertälje var på 70 alltid i bättre skick vintertid än vad idag motsvarande nya sträckningen är.
    m.a.o. jag vet eftersom jag MINST 2 gånger/vecka kör denna väg och gjort detta sedan början av 70 talet
    Ok, jag är idag över 70 och borde gått i pension för länge sedan

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*