annons
Hem » Artiklar » Volvo gör stor affärmed Dongfeng i Kina

Volvo gör stor affärmed Dongfeng i Kina

AB Volvo köper 45 procent i ett dotterbolag som kommer att innefatta större delen av Dongfengs tunga och medeltunga lastbilaffär. Därmed tar Volvo ett rejält kliv framåt på den tunga lastbilsmarknaden i Kina.

    
    AB Volvo har i många år jobbat för ett joint venture på lastbilssidan i Kina. Att någon form av samarbete med marknadsledande Dongfeng var på gång var inte helt oväntat. Men att Volvo nu köper 45 procent i ett dotterbolag, som kommer att innefatta större delen av Dongfengs tunga och medeltunga lastbilar, innebar ett större joint venture än förväntat och om alla pusselbitar går i lås tar AB Volvo ett stort kliv framåt på den stora och viktiga lastbilsmarknaden i Kina.
    – Detta är ett mycket spännande samarbete som kombinerar det bästa från två världar. Kombinationen av Dongfengs kunnande och starka position i Kina och Volvokoncernens tekniska expertis och globala närvaro ger DFCV en utmärkt potential för tillväxt och lönsamhet, både i och utanför Kina, säger Olof Persson, vd och koncernchef för Volvo.
    Från Dongfeng Motor Group Company Limited (DFG) köper Volvo 45 procent av ett nytt dotterbolag till DFG, Dongfeng Commercial Vehicles (DFCV). Köpeskillingen på 5,6 miljarder RMB motsvarar 5,8 miljarder kronor.
    För dessa pengar köper Volvo en stor andel i en mycket stor lastbilstillverkare. Under 2012 uppgick den kinesiska totalmarknaden för tunga lastbilar till cirka 636 000 fordon, motsvarande siffra för den medeltunga marknaden var 290 000 fordon. DFCV hade en ledande ställning både inom det tunga och medeltunga segmentet, med en försäljning på 102 000 tunga lastbilar och 45 500 medeltunga lastbilar, vilket motsvarar marknadsandelar på 16,1 respektive 15,7 procent.
    I nya Trailer, det februarinummer som distribuerades till prenumeranterna i fredags och som kommer till tidningsbutikerna under måndag-tisdag finns bland annat en stor artikel om lastbilsmarknaden i Kina.
    

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*