annons
Hem » Artiklar » Volvo, Mercedes och Iveco i tungt samarbete för vätgasdrivna transporter

Volvo, Mercedes och Iveco i tungt samarbete för vätgasdrivna transporter

Volvokoncernen, Daimler Truck AG, Iveco, OMV och Shell har idag förbundit sig att arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar för införandet av vätgaslastbilar i stor skala i Europa. Enligt ett pressmeddelande anser bolagen inom samarbetet, som går under namnet H2accelerate, att vätgas är ett nödvändigt bränsle för att fullständigt få bort koldioxid ur lastbilsektorn.

H2A-deltagarna anser att synkroniserade investeringar över hela sektorn under 2020-talet kommer att skapa förutsättningar för storskalig utbyggnad av de vätgasdrivna tunga transporter som krävs för att möta den europeiska ambitionen om nettonollutsläpp till år 2050.

Uppskalningen, som kan ta upp till 10 år, förväntas börja med kunder som är villiga att tidigt ta steget över till vätgasbaserade lastbilar. Dessa flottor förväntas fungera i regionala kluster längs europeiska högkapacitetskorridorer med god infrastruktur för tankning. Under uppbyggnadsdecenniet kan dessa kluster gradvis sammankopplas för att bygga ett paneuropeiskt nätverk.

Under hela uppskalningsfasen kommer stöd från den offentliga sektorn att behövas. Medlemmarna i  H2Accelate förväntas samarbeta för att söka finansiering för tidiga för-kommersiella projekt under den första fasen av lanseringen. Parallellt kommer deltagarna att samarbeta med beslutsfattare och tillsynsmyndigheter för att bidra till en miljölagstiftning som hjälper till att stödja den efterföljande uppskalningen av volymtillverkning av vätgaslastbilar och ett europeiskt nätverk för tankning.

Utvecklingen mot vätgasdrivna transporter enligt H2A:

Fas 1 – första stationerna och lastbilarna   

100-tal lastbilar

>20 högkapacitetsstationer

Bevisa konceptet med högkapacitetsstationer

Utvalda lägen/kluster

 

Fas 2 – täckning i hela Europa

Andra halvan av 2020-talet: Volymtillverkning av tusentals lastbilar årligen

Snabbt uppnå > 10,000 lastbilar

Täckning av stora korridorer i Europa

Stationer med hög kapacitet / tillförlitlighet

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*