annons
Hem » Debatt » YKB en soptunne-produkt

YKB en soptunne-produkt

Våra politiker och beslutsfattare har börjat få kalla fötter över att YKB licenserna går ut och därmed stannar Sverige, lastbilarna håller som bekant landet igång.
YKB skulle redan på idéstadiet hamnat i soptunnan, att någon förvirrad EU byråkrat eller politiker kläckt denna idé är varken mer eller mindre än ett hån mot oss som kört lastbil i decennier.

Att vi skulle vara oförmögna att köra utan detta lilla plastkort är milt uttryckt löjligt, men tyvärr finns det ett behov hos många byråkrater och politiker att sätta sig på andra människor det kallas maktmissbruk.
I denna fråga kan man säga förnedrande av en hel yrkeskår, EU denna koloss av byråkrati och överstatlighet är något vi kan vara utan.
 Det är djup olyckligt att man avsagt sig bestämmande rätten över sitt eget land. Vår egen regering med stödpartierna verka regera utan både karta och kompass i många frågor. I denna saknar man dessutom ryggrad där man utan att fråga om lov i Bryssel skulle kunna förpassa YKB i just soptunnan.
Jag känner flera chaufförer som gått i pension nu med minimal utbildning. Det räckte i många fall att ta trafikkort i en tillräckligt tung personbil förr, och dom har varit och är fantastiskt duktiga yrkeschaufförer.
Man ska komma ihåg att 99% av all infrastruktur har transporterats och byggts av människor med minimal utbildning.
Att vi som är ute på vägarna idag skulle i någon mening vara mindre begåvade är ju rent nonsens. Tyvärr är det så att många av våra beslutsfattare gått direkt från skolbänken och in i det politiska livet, utan någon som helst verklighets förankring.
Åkerinäringen har som bekant stora kostnader med drivmedel, däck m.m. Dessutom ska vi försörja YKB lärarna fast de skulle säkert få arbete bakom ratten och istället få meningsfull sysselsättning när YKB förpassats till soptunnan, det är som bekant brist på chaufförer.
Det finns många områden i vårt samhällen där man kunde förenkla och minska byråkratin bl.a. i jordbrukssektorn men det är en annan historia.

Karl-Olof Salomonsson
G:a Hjälmseryd

9 kommentarer

 1. Det skulle finnas YKB för politiker, för som du skriver så kan en så kallad politiker bli politiker utan ett uns av arbetslivserfarenhet. Ett YKB för politiker hade sorterat bort 98% av dagens politiker.

  • Karl-Olof Salomonsson

   Ett helt korrekt konstaterande

  • BJÖRN JOHANSSON

   Du har aĺdeles rätt Lennart, för att bli politiker behövs inte ens en yrkesutbildning bara bra munläder och en massa kompisar som inte vågar säga emot.
   Dom skulle behöva gå seriös utbildning lära sig en massa saker som dom redan vet och sen lära sig dom om och om var 5 år ungefär som vi.
   Då kanske dom förstår oss när vi tycker att politikerna skulle ta hand om landet lite bättre vilket måste vara prio 1 när man leder ett land/ Mvh Björn

 2. Det största beviset för att detta är en fars är att du kan gå första hjälp 4 ggr ( den billigaste kursen) + var det nu förutseende körning, åtminstone i Finland !

 3. Tror inte våra politiker förstår att utan oss chaufförer så kommer Sverige att stanna. Man kan fundera på om politikerna någon gång själva funderar på hur allt kommer till butiker och våra företag i Sverige. Det är skrämmande att du en gång varit svetsare och nu kan styra Sverige samt att inte förstå hur saker och ting fungerar. Undrar också när våra folkvalda ska vakna upp och se vilka stora problem våra gäster från Baltikum ställer till med men det är en annan diskussion.

 4. Man köper sig ett helt enkelt ett tillstånd för att få arbeta som yrkeschaufför av ett privat företag. Man behöver inte lära sig någonting eller kunna någonting, endast sitta av tiden. Inget alternativ finns heller att t.ex. bevisa sin kunskap via ett prov hos trafikverket. På detta sätt har myndigheterna skapat en mycket lukrativ bransch. Mycket mycket märkligt!

 5. Yrkeskompetensbevis! Sug på ordet! Var någonstans i dessa kurser ges det ett kompetenshöjande värde? Det är trams rakt igenom! En läkare får sin legitimation som gäller hela livet och den personen ska handa människors hälsa! En chaufför ska då gå ”utbildning” efter fem år och efter fem år osv! Trams och åter trams!

 6. Det lär bara finnas ett yrke i vårat land som det inte krävs något bevis för lämplighet eller kompetens. Detta yrke är rikstadspolitiker.

 7. Magnus Johanson Åmotfors

  Håller fullständigt med. Dessa 35 timmarna, nu 70 timmar, är de mest bortkastade i mitt liv. Fullständigt värdelöst och bortkastade pengar. Vansinnet måste bort

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*